Unit Processes Questions and Answers for Aptitude test on “Sulfonates and Sulfates Agents”.
1. Which of the following is not a Sulphur trioxide compound?
a) Oleum
b) Sulfamic acid
c) Sulphurous acid
d) Chloro sulfonic acid
Answer: c
Clarification: The compound sulphurous acid is not a trioxide compound because it contains two oxygen compound whereas the other compounds have 3 oxygen atoms.
2. Sulfomethylating agents comes under which agent?
a) Sulphur trioxide compound
b) Sulphur dioxide compound
c) Sulfoalkylating agents
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: In Sulfoalkylating agents: Sulfomethylating agents (hydroxy- and aminomethanesulfonates) are used.
3. Which of the following compound come(s) under Sulfoethylating agents?
a) Hydroxy sulfonic acid
b) Chloro sulfonic acid
c) Ethylenesulfonic acid
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Sulfoethylating agents (hydroxy-, chloro-, and methylaminoethanesulfonates; ethylene sulfonic acid).
4. Sulphur trioxide does not polymerizes easily at room temperature.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Sulphur trioxide polymerizes easily in a variety of ways at room temperature. The simplest polymer is the trimer (I), or y (gamma ) form.
5. What is the boiling point of sulphur trioxide?
a) 44.8 ‘C
b) 100’C
c) 150’C
d) 200.5’C
Answer: a
Clarification: The boiling point of SO3 is 44.8’C.
6. Sulphur trioxide has an affinity to what?
a) Heat
b) Water
c) Alcohol
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Sulphur trioxide has a very strong affinity for water. So high is this degree of affinity, and so great is the evolution of heat in mixing the two materials, that water in its relation to SO3 may be regarded as a basic substance.
7. What is the name of the following compound S03-2H20?
a) Monohydrate
b) Dihydrate
c) Trihydrate
d) Tetra hydrate
Answer: b
Clarification: The following compound is called dehydrate because it contains two hydroxy molecules.
8. What happens to the stability of hydrates of SO3, with increase in temperature?
a) Decreases
b) Increases
c) Does not affect
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: The hydrates of SO3 exist at low temperatures as definite crystalline compounds, with rising temperature they become increasingly less stable and finally decompose with the disengagement of either SO3 or water.
9. What is the other name of series of solutions of S03 in water?
a) Oleum
b) Sulfuric acid
c) Oleum & Sulfuric acid
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: The terms “Sulfuric acid” and “Oleum” are the generic names of a series of solutions of S03 in water.
10. Which is the most widely used Sulfonating agent in Industries?
a) Oleum
b) Sulphur dioxide
c) Sulfuric acid
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Oleum, occupies an intermediate position; it is the most widely used industrial sulfonating agent.
