Unit Processes Multiple Choice Questions on “Sulphonation and Sulfides”.
1. In Sulfonating, which acid group is used?
a) -OH
b) -SO-OH
c) -SO2-OH
d) -SO3-OH
Answer: c
Clarification: Sulfonating may be defined as any chemical process by which the sulfonic acid group -S020H, or the corresponding salt or sulfonyl halide group (e.g., -S02Cl), is introduced into an organic compound.
2. Introduction of -SO2CL, Which type of Sulfonation is it?
a) Sulfoxidation
b) Sulfochlorination
c) Sulfoalkylation
d) Sulfoacylation
Answer: b
Clarification: Introduction of -SO2Cl is known as Sulfochlorination, which is used for Sulfonation.
3. Which of the following is not a Sulfonation method?
a) Sulfoalkylation
b) Sulfoacylation
c) Sulfoarylation
d) None of the mentioned
Answer: d
Clarification: For Sulfonation, numerous methods are used such as: sulfochlorination
4. Sulfation involves placement of which group on carbon atom?
a) -OSO2OH
b) -SO2-OH
c) -ClS03H
d) -S02Cl
Answer: a
Clarification: Sulfation involves placement of the -OS020H group on carbon, yielding an acid sulphate (ROS020H), or of the -S04– group between two carbons, forming the sulphate ROS020R.
5. Sulfonates are classified into four main chemical types.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Sulfated alkyl group into an organic compound. It is convenient to classify sulfonates into four main chemical types: (1) aliphatic and alicyclic, (2) aromatic, (3) heterocyclic, and (4) N-sulfonates or sulfamates. The first three types have the -S020H group on carbon
6. What is meant by Condensation procedure in Sulfonation?
a) Reaction of alkyl group
b) Reaction of Organic sulfonates
c) Reaction of Chlorinates
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Condensation procedures refer to the reaction of organic sulfonate “building blocks” (such as HOCH2CH2S03Na) with other organic compounds (such as long-chain acid chlorides) to form new sulfonates with altered properties, these methods include sulfoalkylation
7. Sulfonating and sulphating agents can be divided into two parts.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Sulfonating and sulphating agents are of two types-inorganic and organic. The latter type is employed in the condensation procedures.
8. For what production are Sulfonates and Sulphates used?
a) Detergents
b) Emulsifying
c) De-emulsifying
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: The major quantity of sulfonates and sulfates is both marketed and used in salt form, the category includes detergents, emulsifying, de emulsifying, penetrating, wetting and solubilizing agents, lubricant additives, and rust inhibitors.
9. What does Polymeric sulfates include?
a) Solubilizing agents
b) Ion-exchange resins
c) Detergents
d) Wetting
Answer: b
Clarification: Polymeric sulfonates include dispersing agents, elastomers, water-soluble synthetic gums and thickening agents, and ion-exchange resins which function as strong acids with complete water insolubility, an unusual combination of properties leading to many important applications.
10. What is used for the preparation of Sulphonamides?
a) Alkyl sulfonate
b) Oxime
c) Aromatic sulfonate
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Aromatic sulfonyl chlorides-RS02Cl-are useful for preparing sulfonamides (including sulpha drugs, dyes, tanning agents, plasticizers, and the sweetening agent saccharin) and sulfonate esters (insecticides).
here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.
