300+ TOP MCQs on Tissue Culture and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Tissue Culture Multiple Choice Questions

The only problem i've had with it is it didn't work as a cure-all. It is very effective Gongchangling rybelsus 3 mg tablet cost for treating anxiety and depression. We can help you find the right medication that will work with your particular condition.

I was also able to purchase erythromycin without a prescription. If you want to save

.70 (2% Buy Ozempic From Canada To Us San Mariano of the total amount), you need to use a discount. One of the most powerful antibiotics is known as azithromycin, which is used to treat a wide range of serious illnesses, such as meningitis, pneumonia and lyme disease (see also chapter 19).

MCQs on Tissue Culture :

1. In plant tissue culture medium, Agar is a gelling agent This about agar is incorrect.
(a) remains stable at incubation temperature
(b) does not react with media constituents
(c) does not use in micropropagation work
(d) not digested by plant enzymes

Answer

Answer: (c)

2. In tissue culture system, this is the main effect of cytokines
(a) shoot elongation
(b) adventitious root formation
(c) induction of somatic embryos
(d) adventitious shoot formation

Answer

Answer: (d)

3. This is not a basic component of culture media for plant cultivation
(a) amino acids
(b) sucrose/sugar
(c) complex mixture of salts
(d) serum albumin

Answer

Answer: (d)

4. This plant propagation method uses girdling
(a) cuttings
(b) grafting
(c) layering
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (c)

5. The ability of single cells to divide and produce all differentiated cells in the entity
(a) Totipotency
(b) Multipotent
(c) Pluripotent
(d) Unipotent

Answer

Answer: (a)

6. This is the first transgenic crop
(a) flax
(b) tobacco
(c) plastic
(d) cotton

Answer

Answer: (b)

7. This is not a feature of plant cells
(a) consists of plastids
(b) cell wall outside cell membrane
(c) presence of centrioles
(d) cell-cell communication through plasmodesmata

Answer

Answer: (c)

8. This is a superbug
(a) virus
(b) bacteria
(c) transgenic plant
(d) worms

Answer

Answer: (b)

9. This is cellular totipotency property
(a) plants
(b) animals
(c) virus
(d) none of the above

Answer

Answer: (a)

10. Growth of plant tissues in artificial media is
(a) cell hybridization
(b) plant tissue culture
(c) transgenesis
(d) gene expression

Answer

Answer: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *