250+ TOP MCQs on Types of Traffic Studies and Answers

Traffic Engineering Multiple Choice Questions on “Types of Traffic Studies”.

1. The number of vehicles crossing a section of road in a unit time at any selected period is called ____________
a) Traffic volume study
b) Traffic density study
c) Traffic mass study
d) Traffic characteristic study
Answer: a
Clarification: The number of vehicles crossing a section of road in a unit time at any selected period is called Traffic volume study. Its unit is vehicles/hr or vehicles/day.

2. Speed studies are conducted for what primary purpose?
a) Traffic census
b) Safety
c) Quality of service
d) Planning
Answer: b
Clarification: Speed studies are conducted primarily for safety purpose. Speed characteristics are needed to be assessed from time to time for safety concerns. New speed limits are set if the current one is not viable.

3. Demand-forecasting model is based on which traffic studies?
a) Speed studies
b) Traffic volume study
c) Travel time studies
d) Accident studies
Answer: c
Clarification: Demand-forecasting model is based on Travel time studies. Travel time along sections of highways comprises of a major measure of the quality of service to users.

4. Total parking demand is determined by which traffic study?
a) Accident studies
b) Traffic volume study
c) Travel time studies
d) Parking studies
Answer: d
Clarification: Total parking demand is determined by Parking studies type of traffic study. Several counting methodologies are used to determine the parking need of people. Interview studies are done to see how parking facilities are used.

5. Which traffic study records the existing truck loading facilities and transit system?
a) Goods movement and Transit studies
b) Parking studies
c) Traffic volume studies
d) Travel time studies
Answer: a
Clarification: Goods movement and Transit studies record the existing truck loading facilities and transit system. It is a significant factor of congestion, proper planning, and operation policies.

6. Which traffic study uses traffic models to analyze traffic?
a) Traffic volume studies
b) Calibration studies
c) Parking studies
d) Accident studies
Answer: b
Clarification: Calibration studies use traffic models to analyze traffic. Studies are done to calibrate key values in models to guarantee that they depict the conditions in real-life traffic.

7. Which traffic study studies the effectiveness of various traffic control devices?
a) Calibration studies
b) Observation studies
c) Parking studies
d) Traffic volume studies
Answer: b
Clarification: Observation studies the effectiveness of various traffic control devices. It assesses the design of the control devices and studies how it is implemented. It helps evaluate control measures.

8. The time lost by traffic due to traffic friction and traffic control devices is called _____
a) Delay
b) Green time
c) Red time
d) Setback time
Answer: a
Clarification: The time lost by traffic due to traffic friction and traffic control devices is called delay. Delay is the added time spent by the drivers against their presumption.

9. The delay caused by the intervention by other components of traffic is called __________
a) Operational delay
b) Fixed delay
c) Stopped delay
d) Approach delay
Answer: a
Clarification: The delay caused by the intervention by other components of traffic is called Operational delay. Some examples of this delay are, time lost due to parking manoeuvres, pedestrians, and turning movement.

10. Traffic islands are used to increase the length of the crossing.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Traffic islands are used to decrease the length of the crossing. This is done so for the safe crossing of pedestrians and easy flow of traffic.

11. What is the difference between the actual time required to cross a section of a road and the time taken corresponding to the average speed of traffic under free-flow condition called?
a) Travel time delay
b) Congestion delay
c) Stopped Delay
d) Approach Delay
Answer: a
Clarification: The difference between the actual time required to cross a section of road and the time taken corresponding to the average speed of traffic under free-flow condition is called Travel time delay. Travel time delay comprises of acceleration delay, deceleration delay, and stopped delay.

Leave a Reply

Your email address will not be published.