Traffic Engineering Questions and Answers on “Driver Characteristics and Requirements”.
1. Which of the following is not a factor that affects PRT?
a) Age
b) Presence of alcohol in driver’s system
c) Fatigue
d) Vehicle accommodation
Answer: d
Clarification: Age, presence of alcohol in driver’s system and fatigue are some of the factors that affect Perception Reaction Time (PRT) of a driver.
2. Within which field of vision should traffic signs be placed without the drivers having to change their line of sight?
a) Acute vision field
b) Fairly clear vision field
c) Peripheral vision field
d) Obtuse vision field
Answer: a
Clarification: Traffic signs are to be placed in acute vision field so that the drivers can see them without changing their line of sight. As a result, they are set within a range of 3° – 10° around the line of sight.
3. What is the correct order of the four distinct processes a driver has to perform during perception and reaction time?
a) Detection, Identification, Decision, and Response
b) Detection, Decision, Identification, and Response
c) Identification, Detection, Decision, and Response
d) Identification, Decision, Detection, and Response
Answer: a
Clarification: The correct order of the four distinct processes a driver has to perform during perception and reaction time is Detection, Identification, Decision, and Response. The driver first observes the object in front of the vehicle and then identifies it. Subsequently, the driver analyses the information and makes a decision and responses suitably.
4. The peripheral vision field narrows as speed decreases.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The peripheral vision field narrows as speed increases. The peripheral vision field ranges from 120° to 180°.
5. What is the range of fairly clear vision cone?
a) 10° – 15°
b) 10° – 12°
c) 3° – 10°
d) 60° – 90°
Answer: b
Clarification: 10° – 12° is the range of fairly clear vision cone. Vision of the driver beyond this range is blurred.
6. Some _______ pigment has been added to green lights and some ________ pigment has been added to red light to make it easier for the colourblind drivers to distinguish it.
a) blue, yellow
b) red, green
c) yellow, blue
d) green, red
Answer: a
Clarification: Some blue pigment has been added to green lights and some yellow pigment has been added to red light to make it easier for the colourblind drivers to distinguish it since colourblind people cannot distinguish between red and green.
7. Glare effects can be minimized by decreasing the height of lights.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Glare effects can be minimized by increasing the height of lights. It can also be decreased by reducing the brightness of light and positioning it farther from the roadway.
8. What do Raised markers on a pavement indicate?
a) Cycle trail
b) Mandatory reduction in speed of the vehicle
c) Railway track ahead
d) Two-way lane demarcation
Answer: b
Clarification: Raised markers on a pavement indicate a mandatory reduction in speed of the vehicle on some highways.
9. Which visual reception affects the ability of a driver to estimate speed, distance, size, and acceleration?
a) Hearing perception
b) Depth perception
c) Glare vision
d) Visual acuity
Answer: b
Clarification: The visual reception which affects the ability of a driver to estimate speed, distance, size, and acceleration is Depth perception. This is extremely important in two-way highways. Therefore traffic control devices are standard in size, shape, and colour to provide sufficient information to drivers to make important decisions.
10. What is the recovery time when the driver moves from light to dark condition?
a) 3 seconds
b) 2 seconds
c) 6 seconds
d) 5 seconds
Answer: c
Clarification: The recovery time when the driver moves from light to dark condition is 6 seconds. The recovery time when the driver moves from dark to light condition is 3 seconds. It is also termed as Glare recovery.
11. What does the etching on the outside edge of the shoulder on a highway pavement indicate to a driver?
a) Vehicle leaving the pavement surface
b) Vehicle entering a different lane
c) Vehicle entering a construction site
d) Vehicle entering the pedestrian lane
Answer: a
Clarification: The etching on the outside edge of the shoulder on a highway pavement indicates to a driver that the vehicle is leaving the pavement surface.
12. The cone for peripheral vision is typically 160°. On what does this value depend on?
a) Speed of vehicle and hearing perception
b) Speed of vehicle and age of driver
c) Age of driver and depth perception
d) Age of driver and glare recovery
