250+ TOP MCQs on Venereal Diseases in Humans-2 and Answers

Biology Assessment Questions for NEET Exam on “Venereal Diseases in Humans-2”.

1. What is the full form of PID?
a) Pelvic Inflammatory Disease
b) Pneumonia Infectious Disease
c) Pseudo Inflammatory Disorder
d) Peritoneum Infectious Disorder
Answer: a
Clarification: PID stands for Pelvic Inflammatory Disease. It is an infection of the female reproductive system. It spreads through unprotected vaginal, anal or oral sex. Its common symptom is Pain in the lower abdomen and pelvis.

2. Which of the following pathogen can pass from mother to infant during childbirth?
a) Trypanosoma
b) Leishmania
c) Chlamydia
d) Trichomonas
Answer: c
Clarification: Chlamydia may be passed from mother to infant during childbirth, infecting the eyes. It is caused by Chlamydia trachomatis. Treatment consists of administration of tetracycline, erythromycin or doxycycline.

3. Which of the following set of diseases include all the sexually transmitted diseases?
a) Tuberculosis, Gonorrhoea, Chlamydia
b) AIDS, Hepatitis-B, Trichomoniasis
c) SARS, Hepatitis-A, Genital Herpes
d) Hepatitis-B, Syphilis, SARS
Answer: b
Clarification: AIDS, Hepatitis-B and Trichomoniasis are sexually transmitted diseases caused by Human Immunodeficiency Virus, Hepatitis-B virus and Trichomonas vaginalis respectively.

4. Which of the following viruses cause Genital Warts?
a) Human Immunodeficiency Virus
b) Corona Virus
c) Hepatitis-A virus
d) Human Papilloma Virus
Answer: d
Clarification: Genital Warts is caused by Human Papilloma Virus. This disease is commonly transmitted through sexual contact. Average time for the symptoms to appear after an infection is 4-20 months. It produces warts over the skin, external genitalia and perianal area.

  250+ TOP MCQs on Ecosystem – Decomposition and Answers

5. The appearance of the chancre, rashes all over the body are symptoms of which of the following disease?
a) Gonorrhoea
b) Small Pox
c) Syphilis
d) AIDS
Answer: c
Clarification: Syphilis is a Sexually Transmitted Disease which progresses through several stages. During the primary stage, the chief symptom is painless open sore called chancre. It heals within 1-5 weeks.

6. What is meant by the incubation period of a pathogen?
a) The period between exposure to an infection and the appearance of the first symptoms
b) The period between the appearance of first symptoms until the death of the pathogen
c) The period between exposure of a pathogen to the death of the pathogen
d) The period between the infection and death of an organism
Answer: a
Clarification: Incubation period means the period between exposure to an infection and the appearance of the first symptoms. Depending on the disease, the person may or may not be contagious during the incubation period.

7. Chancroid is caused by __________
a) Trichomonas
b) Treponema
c) Haemophilus
d) Neisseria
Answer: c
Clarification: Chancroid is caused by Haemophilus ducrei. The incubation period of this bacteria is 3-5 days. The initial lesion at the site of inoculation breaks down to form a painful, soft ulcer with a necrotic base. With lymph node involvement, fever and chills may occur.

8. Incubation period of Chlamydia trachomatis is _________
a) 2-7 days
b) 7-15 days
c) 4-6 weeks
d) 1-3 weeks
Answer: d
Clarification: Incubation period of Chlamydia trachomatis is 1-3 weeks. In males it causes Urethritis and in females it causes cervicitis.

  250+ TOP MCQs on Population Attributes – 2 and Answers

9. Which of the following STDs has a cure?
a) AIDS
b) Chalamydiasis
c) Genital herpes
d) Hepatitis-B
Answer: b
Clarification: Except for Hepatitis-B, genital herpes and HIV infections, other STDs are completely curable if detected early and treated properly. Early symptoms include itching, fluid discharge, slight pain, swellings etc.

10. Which age group among the following are the most vulnerable to STDs?
a) 15-24 years
b) 65-95 years
c) 7-15 years
d) 30-40 years
Answer: a
Clarification: Though all persons are vulnerable to STDs, their incidences are high among the age group of 15-24 years. Prevention or early detection and cure of these diseases are given prime consideration under the reproductive health-care programmes.

11. Which of the following is an oncogenic pathogen?
a) Neisseria gonorrhoeae
b) Human papilloma virus
c) Treponema pallidum
d) Trichomonas vaginalis
Answer: b
Clarification: Human papilloma virus is an oncogenic virus as it causes the cancer of reproductive organs like cervical cancer. Pap smear is done as a screening test for cervical cancer.

12. Which of the following is not used for the treatment of Genital Warts?
a) Cryotherapy with liquid nitrogen
b) Application of podophyllin
c) Azidothymidine
d) Alpha interferon
Answer: c
Clarification: Treatment of Genital warts consists of cryotherapy with liquid nitrogen, electrocautery, excision, laser surgery and topical application of podophyllin in tincture of benzoin. Alpha interferon is also used to treat genital warts.

To practice Biology Assessment Questions for NEET Exam,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top