300+ TOP Sociology Professor MCQ Questions and Answers Quiz

Sociology Professor Multiple Choice Questions

1. Facilities for higher education is a promoting____________ migration

A. push

B. pull

C. both A. and B.

D. neither A. nor B.

Answer: B

2. The theory of the Diet principle has been given by___________ in social demography

A. Doubleday

B. Saddler

C. Ginni

D. Dumont

Answer: A

3. Which is the basic measure of population distribution?

A. density

B. age structure

C. sex-ratio

D. height-weight ratio

Answer: A

4. Demography is____________

A. more an observational science than experimental science

B. more an experimental science than an observational science

C. only an experimental science

D. only a physical science

Answer: A

5. Dependency ratio is the ratio of people

A. of non-working ages to those of working ages

B. who are physically dependent

C. who are a burden on the society

D. none of these

Answer: A

6. Which one of the following is not a compulsory function of the State?

A. To protect the lives of the citizens

B. To maintain law and order in the State

C. To protect the citizens from external aggression

D. To develop mans of transportation

Answer: D

7. ____ refers to the study of the processes involved in determining and implementing public goods and in the differential achievement and use of power by the members of the group concerned with these goods.

A. Political anthropology

B. Economy

C. Decision making process

D. Polity

Answer: A

8. _______ always concerns goals or benefits for which there is competition.

A. Economy

B. Religion

C. Politics

D. War

Answer: C

9. Which one of the following is NOT a limitation on the authority of the State?

A. international treaties

B. respect for public sentiments

C. labours laws

D. moral laws and obligations

Answer: C

10. Major change in society occurs when one elite replaces another, a process Pareto calls

A. circulation of elites

B. interchange of elites

C. fixation of elites

D. decaying of elites

Answer: A

11. Which Art. of the constitution has made it obligatory on the state to protect the people of the S.C. and the S.T. from all forms of exploitation?

A. Art. 44

B. Art. 45

C. Art. 46

D. Art. 47

Answer: C

12. Tribes Advisory Council should consist of not more than __________ members of whom as nearly as three fourth shall be the representatives of the scheduled tribes in the Legislative Assembly of the state

A. 30

B. 40

C. 20

D. 24

Answer: C

13. About scheduled castes and scheduled tribes general thinking in the Constituent Assembly was that:

A. their interests should be safeguarded

B. they should be left alone

C. they should be helped only to a limited extent

D. there should be no change in the status quo

Answer: A

14. Article______________ lays down that the executive power of the union government extends to the giving of directions to a state as to the drawing up and execution of schemes specified in the direction to be essential for the welfare of the scheduled castes and scheduled tribe in a state

A. 332

B. 339

C. 335

D. 338

Answer: B

15. Under which Art. of the constitution has untouchability been abolished?

A. Art. 15

B. Art. 16

C. Art. 17

D. Art. 18

Answer: C

16. Articles 330, 332 and 334 provide for reservation of seats for SCs and STs in the_______

A. House of people and state legislature

B. Services

C. State legislatures

D. House of Parliament

Answer: A

17. Which of the following statements is NOT true of Art. 46 of the constitution?

A. It is the duty of the state to protect educational interests of the scheduled castes

B. It is obligatory for the state to protect political interests of the S.C. and the S.T

C. The state is duty bound to protect economic interests of the S.C. and the S.T.

D. The state shall protect the people of the S.C. and the S.T. from social injustices.

Answer: B

18. Article__________ provided for assistance to the states for the implementation of provision of the Constitution meant, for the welfare of the SCs and STs

A. 275

B. 338

C. 224

D. 339

Answer: A

19. ___________ provides for the compulsory setting up of Tribes Advisory Council in each state, having or not having Scheduled Areas but containing scheduled tribes

A. Fifth Schedule

B. Sixth Schedule

C. Article 242

D. Article 342

Answer: A

20. The articles__________ make it possible while legislating on any matter to take into consideration the special conditions of the scheduled tribes and scheduled castes in the matter of enforcing the provision relating to the equality of all citizens

A. 15, 16 and 19

B. 14, 15 and 16

C. 21, 25 and 26

D. 14, 25 and 29

Answer: A

21. Who said that ‘no reformation is possible without a renaissance?

A. K. Marx

B. Montesque

C. F. Engels

D. G.W.F. Hegal

Answer: D

22. Telic change means –

A. Change by chance

B. Climatic change

C. Change due to planning

D. Automatic change

Answer: C

23. Modernization refers to –

A. Dress style

B. Advancement in science and technology

C. Way of life

D. Constructing more buildings

Answer: C

24. The term ‘sponsored mobility was used by –

A. G. Lenski

B. Bogardus

C. R. H Turner

D. Tylor

Answer: C

25. Which of the following statements is correct?

A. All social change is social evolution

B. Social evolution is a specific pattern of change.

C. Change which leads to progress of society is social evolution

D. Social change has nothing to do with social evolution.

Answer: B

26. ‘Verstehen’ is a___________________ term meaning ‘understanding’ and insight of comprehension.

A. Spanish

B. German

C. Dutch

D. Swedish

Answer: B

27. As defined by______________, the method of Verstehen refers to the use of personal knowledge and insight gained through social interaction and role taking as a total in the understanding of the social behaviour of others.

A. Marx

B. Simmel

C. Spencer

D. Weber

Answer: D

28. Who gave the name ‘Social Physics’ to sociology?

A. Spencer

B. Sorokin

C. Darwin

D. August Comte

Answer: D

29. According to ______, man goes progressively through three stages of social development, viz., theological, metaphysical and scientific.

A. Marx

B. Ralph Dahrendorf

C. August Comte

D. Spencer

Answer: C

30. In sociology, who gave the concept of social statics and social dynamics?

A. Weber

B. Durkheim

C. Merton

D. August Comte

Answer: D

31. Organic theory about original society was supported by:

A. Sir Henry Maine

B. Rousseau

C. Herbert Spencer

D. MacDougal

E. Jenks

Answer: C

32. In the process of authoritarian socialisation who of the following is not covered?

A. Teachers

B. Elders

C. Superiors

D. Classmates

Answer: D

33. Which of the statements is true?

A. Social relationship implies reciprocal awareness

B. Society involves both likeness and difference

C. The relationship between typewriter and desk is not a social one, as the psychical condition is lacking

D. All the above statements are true

Answer: D

34. Which of the following is not covered in the equalitarian socialisation process?

A. Classmates

B. Friends

C. Elders

D. Playground mates

Answer: C

35. ______ refers primarily to the physical and chemical processes of development over which man has comparatively little control.

A. Biological specialization

B. Sociality

C. Acculturation

D. Maturation

Answer: D

36. What cannot be true of civilisation?

A. It is communicated only to mind

B. Its products can be enjoyed without touching mind

C. It consists of material objects

D. It can be adopted without much effort

Answer: B

37. Sub-cultures bring about differences in personality within:

A. A society

B. A group

C. A community

D. A family

Answer: A

38. The phenomenon of cultural ambivalence occurs when an individual:

A. Undergoes process of cultural, denudation

B. Does not undergo process of cultural denudation

C. Gets adequate personal accommodation

D. None of the above

Answer: A

39. ‘Civilization is what we have, culture is what we are’. Who has said this?

A. Morgan

B. Maclver

C. Malinowski

D. Tylor

Answer: B

40. Culture is not:

A. Acquired

B. Learned

C. Shared

D. Innate

Answer: D

41. When a person has no other alternative but to become member of a particular group, group is known as:

A. involuntary group

B. voluntary group

C. formal group

D. informal group

Answer: A

42. Which one of the following is not the characteristic of “in group”? In it the members-

A. know each other intimately

B. have a sense of belonging together

C. have respect for each other

D. have no sense of belonging to each other

Answer: D

43. Who of the following has classified groups into formal and informal?

A. Bogardus

B. Cooley

C. Sumner

D. Miller

Answer: A

44. Who of the following has said- “Out group attitudes are always marked by a sense of differences and frequently though not always, by some degree of antagonism”?

A. Sheriff & Sheriff

B. Kingsley Davis

C. Maclver

D. William

Answer: C

45. ___________ is the characteristic of large scale organisation.

A. indirect-co-operation

B. face-to-face relation

C. deliberate conflict

D. accommodation

Answer: A

46. Who has classified the social system to the mechanism of socialization and the mechanism of social control?

A. Talcott Parsons

B. Gist and Hobbert

C. Nimkoff

D. Woodword

Answer: A

47. Who of the following is non-associated with the ideas expounded by social system:

A. Max Weber

B. Durkheim

C. Robert F. Bales

D. Rousseau

Answer: D

48. Which one of the following is not the function of social system?

A. to maintain continuity

B. to ensure social stability

C. to help in maintaining economic self-sufficiency

D. to promote social integration.

Answer: C

49. Which of the following is not an achieved status?

A. Professor

B. Minister

C. Engineer

D. Old age

Answer: C

50. Which of the following is an achieved status?

A. Age

B. Sex

C. Kinship

D. Doctor

Answer: C

51. Conformity to norms will differ according to the varying ___________ different persons in the group.

A. money power of

B. role of

C. pressures exerted upon

D. legal status of

Answer: A

52. Conformity to norms depends largely upon_____________ as to just what the norm demands.

A. agreement

B. regulation

C. deviation

D. None of the above

Answer: B

53. The ________ in social values result in______________ social structures and patterns of expected behaviour.

A. equality, different

B. differences, divergent

C. mutuality, weird

D. differences, equal

Answer: D

54. There is no uniformity in the conformity of norms on the part of individuals because:

A. pattern of socialisation is not the same

B. of heredity differences

C. of differences in income

D. individuals have different capacities to resist pressures

Answer: D

55. The degree of________ may be in part a function of the extent to which norms of other groups are congruous with them.

A. regulation

B. integration

C. cohesion

D. conformity to norms

Answer: C

56. ________ are related to the survival and growth of the group.

A. Folkways

B. Customs

C. Habits

D. Convention

Answer: B

57. ________ maintains social order whereas____ facilitates individual activity.

A. Custom, habits

B. Folkways, fashion

C. Culture, style

D. Mores, fashion

Answer: A

58. The Chinese of Cochin China eat the livers of slain enemies. This is an example of-

A. mores

B. habits

C. necessity

D. economic pursuit

Answer: A

59. What is called the repository of social heritage?

A. fashion

B. conventions

C. mores

D. custom

Answer: D

60. The sanctions of folkways are-

A. formal

B. by the govt,

C. informal

D. very rigid

Answer: C

61. Three steps in the process of development of self (i) how I appear to others (ii) their evaluation of what they see and (iii) self-feeling based upon steps one and two. This explains the concept of,

A. ‘Generalized other’

B. ‘Super ego’

C. ‘I’

D. The ‘looking-glass self’

Answer: D

62. A young adult of 30 years learning the new role of parent is an example of-

A. primary socialization

B. secondary socialization

C. adult socialization

D. resocialization

Answer: C

63. There is more conformity and togetherness among ants than among men this is due to —

A. moral pressure

B. social control

C. heredity

D. socialization

Answer: C

64. Freud found that untamed passions and instinctive desires are represented by-

A. Ego

B. Self

C. Id

D. Super ego

Answer: A

65. Which is most appropriate?

A. Animal do not learn

B. Learned behaviour is highly limited among animals and when it does occur it dies with the individual organism, and each generation must learn all over again

C. Learned behaviour is quite common among animals and is easily imparted through generations

D. None of these

Answer: B

66. “As competition becomes more personal, it shades into conflict the more disruptive, disjustive social process,” is said by-

A. Sutherland Woodward and Maxwell

B. Gillin and Gillin

C. Ginsberg

D. Max Weber

Answer: A

67. “Conflict is the social process in which individuals of groups seek their ends by directly challenging the antagonist by violence or threat of violence”.

A. A.W. Green

B. Gillin and Gillin

C. Malthus

D. Parsons

Answer: A

68. If the competition is unfair, it may lead to-

A. Disintegration

B. Integration

C. Supplementation

D. Co-ordination

Answer: A

69. Which one of the following statements is correct in case of competition?

A. Competition is a source of motivation

B. It is necessary for progress of a nation

C. It may lead to the monopoly of group

D. All the above

Answer: D

70. “Competition performs the broad function of assigning to each individual his place in his social world. Competition is a progressive force which fulfills and does not necessarily destroy”. This view has been expressed by-

A. Maclver

B. Ginsberg

B. Kroptoksy

D. E.A. Ross

Answer: D

71. Which one of the following is NOT an important cause for the weakness of the family of today?

A. Bonds of marriage are considered breakable

B. Joint family is being replaced by single family system

C. There is shortage of accommodation

D. There are legal protections for the distribution of property

Answer: C

72. Joking relationship, between grandparents and grandchildren, has been reported from-

A. Toda

B. Trobriand Islanders

C. Oraon tribe

D. Bhil tribe

Answer: C

73. ______________ refers to movement in any or all of the three areas of living class, occupation and power.

A. Horizontal mobility

B. Vertical mobility

C. Migration

D. Downward mobility

Answer: B

74. The __________ is a political organisation whereas ___________ is not a political organisation.

A. caste, tribe

B. tribe, caste

C. caste, region

D. region, community

Answer: B

75. One of the important effects of the factory system was-

A. improvement in the working conditions of the labourers

B. higher wages for the labourers

C. better housing facilities for all

D. accumulation of capital in just a few hands

Answer: D

76. Mark out among the following the vital difference between the ancient and the modern Panchayat System?

A. Modern Panchayats like its ancient predecessor is an organ of local administration

B. Modern Panchayats like the ancient one looks after the local affairs

C. The community sense is common to both

D. The modern Panchayat is subject to the considerable control of the government. The ancient Panchayat was totally autonomous

Answer: D

77. Max Weber’s analysis of the relation between Protestantism and capitalism establish

A. observation

B. functional correlation

C. survey

D. understanding

Answer: B

78. Weber was a/an

A. Philanthropist

B. Historical Sociologist

C. Economist

D. Moral Sociologist

Answer: B

79. ‘The detachment of the performer from the role he/she is playing / performing’ may be categorised as

A. Role detachment

B. Aloofness

C. Role-distance

D. Distant role

Answer: C

80. The concept of role-set was propounded by which twentieth century’s American sociologist?

A. E. Goffman

B. R.E. Park

C. R.K. Merton

D. G.H. Mead

Answer: C

81._______ indicates the side of the kinship group.

A. Lachal

B. Parental

C. Lateral

D. Fraternal

Answer: C

82. Who has classified between primary, secondary and tertiary kin?

A. Murdock

B. Morgan

C. Westermarck

D. Parsons

Answer: A

83. A sub-field of study called sociology of economic development has been developed after

A. Industrial Revolution

B. First world war

C. Second world war

D. Great depression of 1930s

Answer: C

84. Which among the following economic orders mainly depends on the geo-physical environment?

1. Primitive economic order

2. Industrial economic order

3. Agrarian economic order

Codes:

A. 1 and 3

B. 1 only

C. 2 only

D. 3 only

Answer: A

85. Which of the following is true regarding city?

1. The city is the home of opposites

2. The word ‘Pura’ means fortified city

3. The social effect of city is wider than the city itself

4. It is public behaviour that the city regulates, and the private behaviour it ignores.

Codes:

A. 1 and 2

B. 1 only

C. 1, 2, 3 and 4

D. 1, 2 and 3

Answer: C

86. Whom of the following has impartial view regarding city?

A. Louis Wirth

B. Lewis Mumford

C. Simmel

D. Robert Park

Answer: C

87. Among the following, who instituted Centralised Political Authority by peaceful means among uncentralised tribals?

A. Nuer of Sudan

B. Alur of Western Uganda

C. Masai of Kenya

D. Khond of Orissa

Answer: B

88. The conquest type, also known as ‘Secondary State’ emerges after

A. The King became too powerful

B. Smaller political units were conquered by more powerful people

C. People overthrew the corrupt king

D. The King of another neighbouring kingdom died.

Answer: B

89. Any portion of community marked off from the rest by social status is a

A. Varna

B. Gotra

C. Caste

D. Social class

Answer: D

90. Max Weber’s analysis of social stratification systems focused on

A. The relation of the individual to the process and means of production

B. The economic, social, and political determinants of power

C. Types of authority based on the system of legitimacy

D. Persons who follow protestant ethics and who do not

Answer: C

91. Which of the following statements is true?

1. All change is development

2. Early sociological theories by Comte, Spencer and Durkheim viewed development and change as interchange­able and/or logically related terms

3. According to modernisation theories the end result of development is prosperity and political stability

4. Development refers to unplanned process of social change in modern times

A. 1 and 4

B. 2 and 4

C. 2 and 3

D. 1, 2 and 3

Answer: C

92. The sociological approach to development emphasises

A. Economic aspect of development

B. Psychological and moral aspect of development

C. Socio-cultural psychological and moral as well as economic aspects of development

D. Educational development

Answer: C

93. ‘The Scheduled Tribes’ is written by

A. S.C. Roy

B. V. Elwin

C. G.S. Ghurye

D. T.N. Madan

Answer: C

94. Every settlement of Chenchu tribe has traditional leader known as

A. Bhairav

B. Killi

C. Peddamanshi

D. Nimasi

Answer: C

95. The theory of social capillarity about population was expounded by

A. T. Malthus

B. H. Spencer

C. Arsene Dumont

D. Adam Smith

Answer: C

96. Who among the following has introduced the idea of Demographic Transaction?

A. A. Comte

B. W.S. Thompson

C. Leplay

D. W. Moore

Answer: B

97. With whom do you associate the concept of social fact?

A. Emile Durkheim

B. Karl Marx

C. M. Mauss

D. Max Weber

Answer: A

98. Which concept do you think is implied in the above statement of Karl Marx?

‘Whilst those who own and control the forces of production, including labour, may have a rational perception of the relationship between their, aims and the ways of accomplishing them, those who are subordinate do not.’

A. alienation

B. praxis

C. false consciousness

D. social revolution

Answer: C

99. Direct personal interviews constitute:

A. Primary data

B. Secondary data

C. Tertiary data

D. None of the above

Answer: A

100. Indirect oral interviews are called:

A. Primary data

B. Secondary data

C. Mock tests

D. Viva Voce

Answer: A

101. Which one of the following is the correct statement?

According to Max Weber, sta­tus groups are the dominant form of social differentiation in-

A. All societies

B. Capitalist societies

C. Socialist societies

D. Pre-capitalist societies

Answer: B

102. The term ‘role-conflict’ refers to which one of the following situations?

A. Two individuals with conflicting inter­ests try to work together

B. An individual faces two or more con­flicting expectations

C. Two individuals with differing special­izations try to do a similar kind of work

D. An individual is confronted with a situ­ation where she/he is expected to de­liver more than what she/he is capable of

Answer: B

103. Mode as a central tendency could be under­stood as:

A. Least frequent value

B. Middle value

C. Most frequent value

D. Majority out of total frequency

Answer: D

104. Moving average is calculated by using:

A. Median

B. Mean

C. Mode

D. Both Mean and Median

Answer: A

105. Social psychology is that part of the general psychology which has a particular relevance to

A. Abnormal Psychology

B. Human interaction

C. Social phenomena

D. Group behavior

Answer: C

106. The book ‘Character and Social Structure’ was written by

A. Hans Gerth and C.W. Mills

B. Davis and Moore

C. S.F. Nadel

D. M. Ginsberg

Answer: A

107. Who holds that social psychologist attempts to describe and explain the conduct and motivation of men and women in various types of societies?

A. Mauss

B. Gerth and Mills

C. Rosenberg

D. Fromn

Answer: B

108. The book ‘Primitive Polynesian Economy’ was written by

A. R. Firth

B. Nadel

C. R. Thurnwald

D. Malinowski

Answer: A

109. Who looks at stratification as an integrative principle?

A. Max Weber

B. Ralph Dahrendorf

C. Talcott Parsons

D. C. Wright Mills

Answer: C

110. Who was of the opinion that strict adherence to the norms of society itself produces a type of deviance?

A. Howard Becker

B. Parsons

C. Robert M. Williams

D. Sutherland

Answer: B

111. Non-conformity to social norms is called

A. Social change

B. Deviance

C. Social conflict

D. Struggle

Answer: B

112. According to Sumner ‘Mores’ are

A. Popular habits and tradition

B. Tradition

C. Customs

D. Culture of society

Answer: A

113. A form of social interaction wherein two or more persons work together to gain a common end is called

A. Association

B. Cooperation

C. Organisation

D. Accommodation

Answer: B

114. Accommodation is essentially a process of

A. Adjustment

B. Cooperation

C. Group formation

D. Competition

Answer: A

115. After the death of the head of the family, property is given only to eldest son. But on the basis of Karma, he has to secure all the family members economically. This system may be called

A. Dayabhaga

B. Ultimogeniture

C. Primogeneture

D. Patriarchal

Answer: A

116. All the property is distributed in all the sons. And female have no property right. This system may be called

A. Mitakshara

B. Matridual

C. Vishakra

D. Pratikata

Answer: A

117. In Hindu joint family, a ritual called_____ in which male descent offers bowls of cooked rice (Pindhan) to the male ancestors four generation back.

A. Nimaka

B. Ulia

C. Shraddha

D. Arpita

Answer: C

118. Which among the following the example of (Anuloma) were not found?

A. Patidars of Gujarat

B. Nayars of Kerala

C. Kulin Brahmans of Bengal

D. Rajputs of Rajasthan

Answer: B

119. The word ‘Taboo’ is derived from the language of the

A. Tribes of Africa

B. Tribes of Tikopia

C. Tribes of Amazon

D. Tribes of Alaska

Answer: B

120. Which among the following is not true regarding ‘Okka parage marriage’?

A. It is performed when an okka does not have son to continue the line.

B. It is 12 pieces of gold transfered from the man’s okka to wife’s okka.

C. Husband acquires membership of his wife okka.

D. It is performed to bring another wife as there is tradition of polygyny in okka.

Answer: D

121. Which among the following is not true regarding ‘Makka Parage marriage’?

A. It is performed when an okka does not have son to continue the line.

B. Man does not leave his natal okka to become member of wife’s okka

C. It is 12 pieces of gold not transfered

D. Man brings household articles for women to be his wife

Answer: D

122. Classification of society similar to that of Marx has been proposed by

A. Max Weber

B. Bucher and Sombart

C. Hobhouse

D. F. Tonnies

Answer: B

123. Who among the following in a comprehensive survey of primitive societies shows that there is very considerable variation in institutions within the same economic type?

A. Daryll Forde

B. Lowie

C. Herskovits

D. Poincare

Answer: A

124. Who among the following, distinguished several stages in the social history of capitalism?

A. H. Pirenne

B. H. Maine

C. K. Marx

D. Herskovits

Answer: A

125. Who among the following has suggested a parallel between the concentration of productive powers and the concentration of administrative power?

A. Max Weber

B. C.W. Mills

C. Ralph Dahrendoft

D. T. Parsons

Answer: A

126. There is no linear settlement in

A. Kerala

B. Konkan

C. Delta lands of Bengal

D. Hills of Assam and Meghalaya

Answer: C

127. A tight cluster of houses surrounded by the fields of the villagers is

A. Scattered settlement

B. Linear settlement

C. Nucleated settlement

D. Circular settlement

Answer: A

128. Scattering of homestead settlement are not found in

A. Himalayan foothills

B. In the highlands of Gujarat

C. Satpura range of Maharashtra

D. Plains of Uttar Pradesh

Answer: B

129. Scattering of homestead type of settlement were generally found in

A. Sea shore

B. Near forests

C. Hill areas

D. Near river

Answer: C

130. Book ‘A Rajasthan Village’ written by

A. Brij Raj Chauhan

B. Bhandarkar

C. Yogendra Singh

D. K.L. Sharma

Answer: A

131. Whom of the following considers village as a ‘Little Republic’?

A. B.R. Ambedkar

B. Mahatma Gandhi

C. Lal Bahadur Shashtri

D. Ram Manohar Lohia

Answer: B

132. The input functions of political system are

1. Interest articulation

2. Political socialization and recruitment

3. Interest aggregation

4. Political communication

A. 2 and 3

B. 2, 3 and 4

C. 1, 2 and 3

D. 1, 2, 3 4

Answer: D

133. Which of the following is not an output function of political system?

A. Rule making

B. Rule application

C. Rule adjudication

D. Rule rejection

Answer: D

134. People who have excelled themselves in the field of their activity – social, political, economics, religion, etc. are called

A. Superior

B. Authority

C. Elite

D. Powerful

Answer: C

135. Which of the following are Governmental Organisation that enables the state to function in modern societies?

1. Executive

2. Legislature

3. Judiciary

4. Bureaucracy

A. 1, 3 and 4

B. 1, 2, 3 and 4

C. 3 and 4

D. 2 and 3

Answer: B

136. Which of the following is not a non-­governmental Organisation that enable the state of function in modern societies?

A. Political parties

B. The press

C. Interest groups

D. All India public services

Answer: D

137. Democracy can be safeguarded by

A. Strong military power

B. Vigilant bureaucracy

C. Strong executive

D. Vigilant citizenary

Answer: D

138. Large agricultural holdings characterized by extreme dependency of the peasant on the landowner are called

A. Estate

B. State

C. Latifundia

D. Agrarian relation

Answer: C

139. A single rank or level in a stratification system composed of persons of similar class, status and power may be defined as

A. Social ensemble

B. Social stratum

C. Social consciousness

D. Social oneness

Answer: B

140. Movement of persons from one social group or position to another may be termed as

A. Social mobility

B. Social movement

C. Social dynamism

D. Social shift

Answer: A

141. Rabindra Nath Tagore has achieved social status through his

A. Personal accomplishment

B. High caste

C. Racketing and contacts

D. Wealth and property

Answer: A

142. Which among the following is extremely differentiated?

A. Caste system

B. Class system

C. Slavery system

D. Feudal system

Answer: A

143. Who were allowed to wear sacred thread?

A. Only the Brahmins

B. First two varnas

C. First three varnas

D. Caste system have no ‘sacred thread’

Answer: C

144. The book ‘Competing Equalities, Law and the Backward Classes in India’ is written by

A. Galanter Mare

B. Kathleen Gough

C. B.P. Mandal

D. Dushkin Lelah

Answer: A

145. Who founded social service league in Bombay in 1911?

A. M.M. Joshi

B. A.R. Desai

C. G.S. Ghurye

D. N.M. Joshi

Answer: D

146. Who holds this view – “The continuity between natural history and human history may allow numerical concepts to be introduced into the latter. Historical changes can be judged by the extent to which they have helped our species to survive and multiply”?

A. V. Gordon Childe

B. Maclverand Page

C. Hobhouse L.T.

D. E. Durkheim

Answer: A

147. The book ‘Economic Theory and Under­developed Regions’ is written by

A. A.N. Agarwal

B. Gunnar Myrdal

C. Frank A. Guinder

D. Claudio Veliz

Answer: B

148. Which three broad types of cultures succeeding each other have been analysed by P.A. Sorokin in his cyclical theory of social change?

A. Ideational, Instrumental and Ethical

B. Ideational, Idealist and Sensate

C. Idealist, Moral and Sensate

D. Idealist, Ethical and Modern

Answer: B

149. Bhoodan Movement was started after a violent peasant movement known as

A. Naxalbari movement

B. Tebhaga movement

C. Telangana movement

D. Bijoliayan movement

Answer: C

150. The average annual growth rate for 1981-91 of Indian population is

A. 7 per cent

B. 4.27 per cent

C. 2.11 per cent

D. 3.25 per cent

Answer: C

151. India’s population has grown by more than ________ , since Independence.

A. double

B. thrice

C. 20 per cent

D. 40 per cent

Answer: A

Sociology Professor objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top