250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-2 and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Aircraft Systems and Aviation – Autopilot-2”.

1. Which of the following is used on the Boeing 777?
a) General Electric AFDS-770 Autopilot Flight Director System
b) Rockwell Collins AFDS-770 Autopilot Flight Director System
c) Rolls Royce AFDS-770 Autopilot Flight Director System
d) BAE Systems AFDS-770 Autopilot Flight Director System
Answer: b
Clarification: The Rockwell Collins AFDS-770 Autopilot Flight Director System is used on the Boeing 777 aircraft. The flight directing system is highly advanced equipment which features high end microprocessors.

2. Autopilot is mostly an integral component of a __________
a) Fuel Quantity Indication Computer
b) Traffic Collision Avoidance System
c) Flight Management System
d) Spoiler and Elevator Computer
Answer: c
Clarification: Autopilot is mostly an integral component of a Flight Management System. Autopilot systems exist which automate all of the flight phases, except taxi and take-off.

3. In CWS mode, pilot controls the autopilot through inputs on the __________
a) Yoke
b) HUD
c) HMD
d) PFD
Answer: a
Clarification: When an aircraft is operating in CWS mode, the pilot handles the autopilot by feeding inputs using the yoke. Further, these inputs are then processed and in turn converted to corresponding heading and attitude values.

4. The MD-11 which uses a constant CWS in roll.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the MD-11 which uses a constant CWS in roll. It is an aircraft that employs a form of CWS even in manual mode. Further, a modern Airbus aircraft using FBW under Normal Law is always in CWS mode.

  250+ TOP MCQs on Aircraft Electronics – Electro-Static Sensitive Devices-1 and Answers

5. What is the full form of SAS?
a) Stall alignment system
b) Stability alignment system
c) Stall augmentation system
d) Stability augmentation system
Answer: d
Clarification: The term SAS in aviation terminology refers to the stability augmentation system. Such systems work to dampen aircraft buffeting without being affected by the aircrafts current attitude.

6. Which of the following is the most common type of SAS?
a) Roll damper
b) Yaw damper
c) Pitch damper
d) Banking damper
Answer: b
Clarification: The yaw damper is the most common type of SAS. The system is used to eliminate the Dutch roll tendency of swept wing aircraft.

7. Which of the following category permits pilots to land with a decision height of 200 feet?
a) CAT IIIa
b) CAT II
c) CAT I
d) CAT IIIc
Answer: c
Clarification: The CAT I category permits pilots to land with a decision height of 200 feet. In this category, autopilots are not required.

8. Which of the following category may also be referred to as “zero-zero”?
a) CAT IIIa
b) CAT II
c) CAT IIIb
d) CAT IIIc
Answer: d
Clarification: CAT IIIb category may also be referred to as “zero-zero”. It is not yet available on commercial airliners, however may be available in the near future.

9. The fail-operational autopilot is a __________ channel system.
a) Triple
b) Four
c) Double
d) Single
Answer: a
Clarification: The fail-operational autopilot is a triple channel system. The system helps in automatically completing the flare and landing, in case of a failure below alert height.

  250+ TOP MCQs on Boeing 757 and Answers

10. CAT IIIa permits pilots to land with a decision height as low as 25 feet.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: False, CAT IIIa permits pilots to land with a decision height as low as 50 feet. The system requires a fail-passive autopilot and an RVR of 200 meters.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top