250+ TOP MCQs on Ice Jet Machining and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Ice Jet Machining”.

1. In the existing advanced machining processes, what is the full form of IJM?
a) Ice Jet Manufacturing
b) Ink Jet Manufacturing
c) Ice Jet Machining
d) Ink Jet Machining
Answer: c
Clarification: Full form of IJM is Ice jet machining in advanced machining processes.

2. In Ice jet machining, the abrasive particles used for material removal are replaced by which of the following?
a) Silica particles
b) Ice particles
c) Fluids
d) Colloidal solutions
Answer: b
Clarification: In Ice jet machining, the abrasive particles are replaced by ice particles.

3. When compared to Abrasive water jet machining, how are the material removal rates in Ice jet machining?
a) Very low
b) Low
c) High
d) Remains same
Answer: b
Clarification: In Ice jet machining, material removal rates are relatively low when compared to AWJM.

4. State whether the following statement is true or false about Ice jet machining.
“Water can be reused in IJM, unlike that of AWJM and WJM.”
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Unlike that of AWJM, water can be reused in Ice jet machining.

5. Which of the following are the components of machining system of IJM?
a) High pressure pump
b) Ice particle generator
c) Ultrasonic Atomizer
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the components mentioned above are present in the machining system of IJM.

6. Which of the following component will be present just after the cooling coil?
a) High pressure pump
b) Ice particle generator
c) Cutting nozzle
d) Ultrasonic Atomizer

Answer: c
Clarification: Prior to nozzle water is cooled by coils that is submerged in liquid nitrogen.

7. Ice particles of size <500 µm are produced by which of the following process?
a) Stream freezing
b) Ice particles supply
c) Normal cooling
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Ice particles of size <500 µm are produced by using stream freezing.

8. Ice particles of size >500 µm are produced by which of the following process?
a) Stream freezing
b) Ice particles supply
c) Normal cooling
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Ice particles of size >500 µm are produced by ice particles supply.

9. In Ice jet machining, stand-off distance value varies between which of the following?
a) 1.0 – 2.0 mm
b) 2.0 – 3.0 mm
c) 3.0 – 5.0 mm
d) 5.0 – 10.0 mm
Answer: c
Clarification: Value of the stand-off distance ranges between 3.0 – 5.0 mm in IJM.

10. What is the value of diameter of nozzle that is used in Ice jet machining?
a) 0.175 mm
b) 0.425 mm
c) 0.548 mm
d) 0.654 mm
Answer: a
Clarification: The value of diameter of nozzle in Ice jet machining is about 0.175 mm.

11. Ultrasonic atomizer used in ice particle generator, produces water droplets at which rate?
a) 0.1 ltr/hr to 1 ltr/hr
b) 2 ltr/hr to 12 ltr/hr
c) 20 ltr/hr to 35 ltr/hr
d) 40 ltr/hr to 65 ltr/hr
Answer: b
Clarification: Atomizer produces droplets at the rate 2 ltr/hr to 12 ltr/hr.

  250+ TOP MCQs on Electro Chemical Machining-Introduction and Principle of electrolysis and Answers

12. What are the advantages of Ice jet machining over the other advanced machining processes?
a) Environmentally safe
b) Cost reduction
c) No heat affected zone
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Advantages of Ice Jet Machining are mentioned above when compared to other processes.

13. Which of the following is a disadvantage of ice jet machining when compared to AWJM?
a) Environmentally safe
b) Cost reduction
c) Low material removal rate
d) No heat affected zone
Answer: c
Clarification: When compared to AWJM, IJM has lower material removal rates.

14. Which of the following are the processes and applications by the use of IJM?
a) Ice Deburring process
b) Ice Cutting process
c) Ice Blasting process
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the processes mentioned above are done by using IJM.

15. Which of the following industries use Ice jet machining for different applications?
a) Food industry
b) Medical industry
c) Space industry
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Different type of industries mentioned above use Ice jet machining for wide variety of applications.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top