250+ TOP MCQs on Non Equilibrium Rate Based Methods and Answers

Distillation Design Questions and Answers for Aptitude test on “Non Equilibrium Rate Based Methods”.

1. The following equation represents?
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q1
a) Net gain by Vapor
b) Total net gain
c) Net specific gain
d) Specific gain
Answer: a
Clarification: Net gain by Vapor is the product of initial vapor gain and the difference in the activity area daj thus giving us the net gain of vapor.

2. The following equation represents?
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q2
a) Total net gain
b) Net gain by Liquid
c) Net specific gain
d) Specific gain
Answer: b
Clarification: Net gain by Liquid is the product of initial liquid gain and the difference in the activity area daj thus giving us the net gain of liquid also called equilibrium gain.

3. In the following equation, evj represents?
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q3
a) Gas flux
b) Liquid flux
c) Energy
d) Equilibrium
Answer: a
Clarification: Gas flux at interfacial area daj and the equilibrium energy consumption based on the area of action and effective energy.

4. In the below equation, eLj represents?
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q4
a) Gas flux
b) Equilibrium
c) Energy
d) Liquid flux
Answer: d
Clarification: Liquid flux at interfacial area daj, energy involved per unit area involved is defined as the liquid flux.

5. The below equation represents?
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q5
a) Stages Number
b) Separation efficiency
c) Purity specification
d) Specific gain
Answer: c
Clarification: Purity specification, the ratio of quantities of the calculated to expect molar purity when subtracted from unity gives the specification of purity.

6. When this condition satisfies
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q6a) Mass transfer at interface should cancel
b) Mass transfer at interface should unite
c) Mass transfer at interface should maximum
d) Mass transfer at interface should minimum

Answer: a
Clarification: Mass transfer at interface should cancel, also defined as the difference between the liquid and gas quantities.

7. MERQ Stands for?
a) Material, equilibrium, regression and heat
b) Material, Energy, rate and equilibrium
c) Material, equilibrium, summation and Quality
d) Material, equilibrium, summation and heat
Answer: b
Clarification: MERQ Stands for Material, Energy, rate and equilibrium, Whereas MESH stands for Material, equilibrium, summation and heat.

8. How many trays are there per section of packing?
a) 2C+1
b) 3C+1
c) 4C+1
d) 5C+1
Answer: d
Clarification: There 5C+1 per section of packing, as there are C+1 stages in C equations, similar to that there exist 5C packs per section.

9. How many trays are there in complete column?
a) N (3C+1)
b) N (2C+1)
c) N (5C+1)
d) N (6C+1)
Answer: c
Clarification: There are N (5C+1) in a complete column, as per section packing is 5C+1, so the entire column has N stages then N (5C+1) are possible.

10. The below temperature equation, resembles
distillation-design-questions-answers-aptitude-test-q10
a) Stages Number
b) Separation efficiency
c) Purity specification
d) Specific gain
Answer: c
Clarification: Purity specification, the ratio of temperate the calculated to expect thermal purity when subtracted from unity gives the specification of purity.

Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design for Aptitude test,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top